Zakup - rękojma itd.

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
januszek

Post autor: januszek » pn paź 24, 2011

Wstyd mi tylko, że to gość z mojego miasta. :mad:[/quote]

Ojtam , ojtam - po wszystkim podam Ci namiary i najwyżej :hammer: :razz:

Awatar użytkownika
Zeus
Miejscowość: ZIELONA GÓRA
Motocykl: VN 2000 LT "White Devil"
VROC: 33589

Post autor: Zeus » pn paź 24, 2011

Ojtam , ojtam - po wszystkim podam Ci namiary i najwyżej :hammer: :razz:
Ja namiary mam
www.v-moto.pl Oryginalne części, akcesoria, oleje, filtry do Kawasaki

VROC #33589

januszek

Post autor: januszek » wt paź 25, 2011

Każdy robi błędy - i uczy się na błędach - ale jak wchodzi w grę poważniejsza kasa , to wiadomo , że sentymentów nie ma - i mógł gość przewidzieć , że taki "myk" raczej jest jak bumerang - na krótko odbity i wraca - czasem boleśnie - niby intencje w rozmowie tel miał dobre - zabrał by moto , ale....kasa rozeszła się ....i zaczoł kombinować , że coś opuści , że może serwis po jego kosztach , ale radykalnych posunięć brak , więc trzeba do problemu podejść bardziej profesjonalnie i czekamy na "echo" naszego pisma , a już zasięgnołem języka , że wystarczy teraz jedno pismo ponaglające z wyznaczonym terminem do rozliczenia i po terminie ... do "Temidy" po rozliczenie .

januszek

Post autor: januszek » wt paź 25, 2011

Wysłały mi się dwa posty jednakowe - nie umiem usunąć - proszę moda o usunięcie jednego :oops:

Awatar użytkownika
Seren
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN800A Bordo Kawasuka
VROC: 34330

Post autor: Seren » śr paź 26, 2011

Na odkrycie wad po zakupie masz rok, przy czym główne ograniczenie polega na tym ze musisz sprzedającego poinformować o wykrytych wadach w przeciągu miesiąca od ich ujawnienia.(Art. 576. § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady prawne rzeczy sprzedanej wygasają z upływem roku od chwili, kiedy kupujący dowiedział się o istnieniu wady.) Zdecydowanie dużo więcej nerwów oszczędzicie biorąc prawnika. Jest to nie tylko efekt psychologiczny nacisku na gościa, ale również pewność tego, ze nie zapomnicie o jakiś formalnościach czy terminach, doradzi wam kiedy brać biegłego itp.
Niestety rzeczywistość jest taka że, nie ma nigdy i w żadnym sądzie 100% gwarancji wygranej sprawy i żaden dobry adwokat nigdy nie powie nikomu ze sprawa na 100% wygrana.
Z doświadczenia wiem że ilu sędziów i ile sadów tyle wyroków.
Pamiętaj że na ogół porada wstępna jest za darmo i dopiero jak się zapoznasz z tym co może zaoferować Ci prawnik, jakie kroki możecie podjąć, dopiero decydujesz czy chcesz korzystać z jego usług.

Awatar użytkownika
SAURO
Miejscowość: ZAMOŚĆ, CIECHANÓW, RZYM
Motocykl: VN 1500 Nomad
VROC: 30956

Post autor: SAURO » śr paź 26, 2011

Takich nieuczaciwych sprzedawców jest pełno. Ja też naciołem się z moim motocyklem. Włożyłem w niego sporo grosza i zdrówka i teraz działa jak trzeba a ten ch....j który mi sprzedał to"cacko" no cóż udawał przez cały czas idiotę jak do niego dzwoniłem.
BAWMY SIĘ W MOTOCYKLE A NIE POLITYKĘ

Awatar użytkownika
mirad
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 2000 Classic
VROC: 32433

Post autor: mirad » śr paź 26, 2011

januszek pisze:Sprawa powoli się klaruje , bo wiemy już , że gość sprzedał moto ze względu właśnie na te usterki i anomalia pracy silnika o których w pierwszym poście - na piśmie to mamy , a jak będzie trzeba , to zeznanie w sądzie też będzie.

Hmmm, w sądzie będzie trwało, choć to ewidentny przekręt.
Ja poszedłbym na skróty.
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !

januszek

Post autor: januszek » pn lis 28, 2011

No i po sprawie - nieuczciwy sprzedawca zgodził się przyjąć motocykl z powrotem - oddać kasę ale niestety , to co na umowie , plus zwrot kosztów rejestracji i transportu i właśnie w sobotę zawiozłem z kolegą moto na przyczepce - napisali umowę zwrotną - kolega 6,5 tyś. w plecy :wall: , ale zapowiedział mu , że nie daruje tej kasy - co zaplanował nie wnikam , ale myślę , że założy sprawę cywilną o wyłudzenie czy oszustwo .

Awatar użytkownika
kuko
Miejscowość: Szczecin
Motocykl: VN800 Classic
VROC: 0

Post autor: kuko » pn lis 28, 2011

Umowa jest obustronna, jeśli strony świadomie zataiły w umowie cześć wartości to akurat w tym zakresie są tak samo winne.

Awatar użytkownika
Rae
Miejscowość: Katowice
Motocykl: vn 750
VROC: 34430

Post autor: Rae » śr lis 30, 2011

ile w plecy? 6,5 za to co wypisales? To jesli mozna spytac ile za moto zaplacil?
Nobody expects Spanish Inquisition!

januszek

Post autor: januszek » śr lis 30, 2011

Hmm - zapłacił prawie pięć razy tyle co stracił , a stracił różnicę między zapłaconymi pieniędzmi rzeczywiście , a wpisaną kwotą na umowie - oczywiście zaniżoną .

Awatar użytkownika
msm jack
Miejscowość: Morąg
Motocykl: VN 2000 Limited
VROC: 34682

Post autor: msm jack » sob gru 17, 2011

Siemka! Odwiedzam również jakieś tam inne forum motocyklowe i co Wam powiem. Nadmieniłem tam że chcę kupić VN i koleś mi pisze: A że szwagier ma Vulcana 1700 i będzie sprzedawał bo ma jakieś tam problemy finansowe itd. Ukazuje się na allegro VN 1700 z Zielonej Góry, wale do kolesia ponownie, pytam czy to ten. Tak ten i bajerzy, a że sam sprowadził ogólnie w dobrym stanie technicznym, do poprawek lakierniczych i brak jednego kufra. Oczywiście zrobił wszystko profesjonalnie i z powodu jakiś tam sprzedaje. Wysyłam też link "naszemu" Januszkowi z zapytaniem czy jest to ta sama maszyna,okazuję się że tak. W wolnej chwili na tamtym że forum obsmaruje kolesia tego który polecał mi moto i wrzuce to żebyście przeczytali.

Trufel

Post autor: Trufel » sob gru 17, 2011

ale będzie koleś zdziwiony :yeee: :yeee: :yeee: smaruj i to grubo

ODPOWIEDZ